Donnie Darko
Beyin yakan filmlerden biri... 2001 yapımı filmi sinemada izleme fırsatı bulan birçok genç filmden hiç bir şey anlamadığı gibi filmin bu derece popüler olmasına üstelik kült film segmentine geçmesine oldukça şaşırmıştır.
Hikayemiz 1988 de geçmektedir. Esas oğlan Donnie sorunlu bir tiptir ancak yine de ailesiyle sıradan sayılabilecek bir hayatı vardır. Geceleri uyuyamayan sorunlu gencimiz bir gece duyduğu sesi takip eder ve insan-tavşan karışımı çirkin hayali arkadaşı Frank ile karşılaşır. Frank Donnie'ye 28 gün 6 saat 42 dakika ve 12 saniye sonra kıyametin kopacağını müjdeler. Donnie golf sahasında uyanır ve tesadüfe bakın ki o gece nereden geldiği bilinmeyen bir uçak motoru tam da Donnie'nin odasına düşmüştür. Yani Frank Donnie'yi kurtamıştır.
Hikayemiz Frank'in Donnie'i yönlendirmeleri ve birtakım karışık olaylar silsilesi üzerine ilerlemektedir. Paralel evren ve paradoks meselesi Kelebek etkisine ilham verecek kadar komplike ve teknik detayları içermektedir. Film bir şekilde Albert Einstein ve Stephen Hawking 'e selam çakmaktadır.
Hemen uyarımızı yapalım bundan sonraki kısım sağlam spoiler içermektedir :)
Peki bu filmin bu kadar fenomen olmasının nedeni nedir? Filmde ilk izlendiğinde kesinlikle fark edilemeyen Matrix tadındaki şifreler bu filmi ilgi çekici hale getirmiştir. Daha önce belirttiğimiz üzere film 88 yılında geçmektedir. Frank tarafından verilen kıyamet takvimindeki rakamların toplamı da 88 yapmaktadır. Filmin yönetmenin kurgusu versiyonunda 28 sahne vardır vs. Rakamlarla ilgili daha birçok işlem, gizem bulunmakta tabi buna kafa yormak isteyenler için.
Filmde yaptığımız seçimler ve onun alternatif sonuçlarına yer verilmesi aslında 88 yılının referans alınmasını oldukça destekleyen bir yaklaşım. 8 Kasım 1988 de, filmde de bahsedildiği gibi, George H. W. Bush ve Michael Dukakis arasında Amerikan halkının da bu karar verme aşamasını yaşaması bir tesadüf değildir.
Paralel evrene geçişi yani zamanın bükülmesi vs artık nasıl adlandırırsanız uçak motorunun Donnie'nin odasına düşmesiyle görüyoruz ve filmin sonunda paralel evrenin alternatif yansımasıyla kafamız allak bullak oluyor.
Filmde nelere gönderme yapılmamış ki... Ancak senaryo ve yönetmenlik koltuğunda oturan Richard Kelly'nin bu göndermeleri bilerek yapıp yapmadığı konusunda biraz şüphelerimiz yok değil. Çok parlak bir kariyeri olmayan Kelly bu film ile baş yapıtımı yaptım zirvedeyken bıraktım halet-i ruhiyesi içerisinde.
Şirinlerin (SMURF) şu çok iyi bildiğimiz komünist hikayesine Donnie'nin yorumunu mu istersiniz yoksa Mason ve İlluminati locasına yapılan göndermeleri mi tercih edersiniz orası size kalmış. Tabi bu göndermelerle alakalı birkaç detayı vermesek olmaz.
Hepimizin bilği gibi İlluminati dinin sosyal hayattaki etkisine bir başkaldırı şeklinde ortaya çıkan kendilerini bilim ve mantığa dayalı sistem üzerinden hareket eden 'aydınlanmış' insanlar topluluğu olarak tanımlayan güzide bir gruptur. Filmde de 'Ölüm Nine' olarak belirtilen Roberta Sparrow eski bir rahibe ve sonradan kendini bilime adayan, ayrıca Donnie'nin kendine dayanak yaptığı ' Philosophy of time Travel' kitabının yazarı.
Yukarıdaki replik ise filmin tartışmasız efsane repliğidir. Derin anlamalar içeren bu konuşmada hayat show unda hepimizin farklı kostümler giymesine de atıfta bulunmadan geçmiyor bilge tavşanımız Frank.
Gelelim oyunculara...
Jake Gyllenheal
Mahallemizin haylaz ve sevimli çocuğu... Babanız yönetmen, anneniz senarist olsaydı bir de üstüne ablanız da sizin gibi oyuncu olmuş olsaydı 10 yaşında siz de ilk filminizde boy gösterirdiniz.
Kendisi her ne kadar esas çıkışını bu efsane film ile yapmış olsa da birçok önemli filmde başarı sağlamıştır. Brokeback Mountain filmindeki rolü ile de 4 tane ödülü kapmayı bilmiştir. ( MTV Film ödülleri 2 ödül , BAFTA ve Amy Macdonald awards )
Örümcek adam için düşünülen Tobey Maguire'nin sırtını incitmesi sonucu kendisine teklif götürülmüş maalesef Maguire'nin iyileşmesi sonucu bu rolü oynayamamıştır.
Drew Barrymore
Yahu bu kadar da sempatik gülünmez ki dedirten Barrymore idealist edebiyat hocamız olarak karşımıza çıkmakta. Daha 11 aylıkken reklamda boy gösteren Barrymore ailemizin kızı görüntüsüne oldukça zıt bir hayat yaşamış. 9 yaşında sigara ve alkole başlayan oyuncu 10 yaşında da marijuna müptelası olmuş. Çığlık filmiyle yeniden yükselişe geçen Berrymore, Donnie Darko da karşımıza aynı zamanda prodüktör olarak çıkıyor.
Yönetmenimiz Richard Kelly
Aslında bu filmden sonra işte bu adam geleceğin dahisi olabilir deyip hayal kırıklığına uğradığımız yönetmen. Aslında çoğu yönetmende olmayan senaryo yazma yeteneği ve hatta diyaloglar konusundaki başarısını es geçemeyiz. Ancak bu kadar iyi bir filmden sonra en azından buna yakın bir kalitede film beklemek hakkımız değil mi Sayın Kelly...
Kısacası başta söylediğimiz gibi beyin yakan insanı paradokslarında boğan ama merak uyandıran bir film Donnie Darko...
İzlemeyenlerin acilen izlemesi izleyenlerinden de bu detayları göz önünde tutarak yeniden değerlendirmesi dileği ile...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder